sobota 7. května 2016

Co možná nevíte o výživě a dětském mozku


Děti mají velikou schopnost učení, spojovaní vědomostí a tvorby nových synapsí.
Rodí se s velkým množstvím neuronů, které jsou připravené se tvarovat a vyvíjet. Učení a vývoj mozku začíná však už v období těhotenství.
Události a výživa v těhotenství a raném věku mohou mozek vašeho dítěte ovlivnit.
Děti mají nevyvinutou hematoencefalickou bariéru, která brání přestupu škodlivých látek z krve do mozku, proto jsou více ohrožené chemickými látkami v prostředí.
V normálním stavu přes ni projdou jen některé látky: voda, kyslík, CO2, NH3, etanol, aminokyseliny, glukosa, lipofilní (v tucích rozpustné) substance jako jsou steroidní hormony.

V prvním díle se podíváme na to, čemu byste se měli vyhýbat.

Snažte se omezit vliv toxických látek z okolního prostředí.
Ze širokého spektra si zmíníme některé.
Těžké kovy jako rtuť a olovo mohou působit akutní otravy, ale většinou se postupně ukládají v mozku a mohou vést k chronickým nemocem. Rtuťové teploměry se dnes již tolik nepoužívají, ženy, které jsou těhotné nebo kojí, by si neměly nechat aplikovat nebo měnit amalgámové plomby.
Zajímejte se o zdroj vody v místě, kde bydlíte, zdali tam není staré potrubí, které by mohly uvolňovat olovo.

V určitých plastech se vyskytují ftaláty, které slouží jako změkčovadla. Nalézt je můžete i v kosmetice. Protože jsou rozpustné v tucích, mohou přecházet i do tučných potravin.
Dále v plastech často najdete bisfenol.
Používání těchto látek může vyvolat neurovývojové poruchy, ADHD, dále ovlivní hormonální soustavu a zasahuje do vývoje plodu.
Zkuste nahradit plastové obaly skleněnými a nakupovat výrobky s logem BPA free.

Pesticidy jsou širokou skupinou látek hubení škůdců. Mohou mít vliv na vznik leukémií a jsou neurotoxické. Při výběru ovoce a zeleniny dejte přednost těm neošetřeným.
V dnešní době hojně rozšířený glyfosát (Roundup) působí neurotoxicky na vývoj plodu, bývá spojován s výskytem autismu.

Ptáte se jaké potraviny omezit?
Děti by neměla kvůli nedokonalé hematoencefalické bariéře jíst výrobky s glutamátem nebo aspartamem. Ty patří mezi neurotransmitery a jejich zvýšený příjem vede k excitaci buněk a postupnému zániku neuronů. Dále ovlivňují hormonální rovnováhu a brání vstupu glukosy do buněk, což vede k únavě.
Aspartam (původně vyvinutý jako bojová látka) je umělé sladidlo a bývá skrytý ve spoustě trvanlivých potravin. Hledejte ho také pod označením E951. V těle se rozkládá na metanol, který působí negativně na nervy. Může způsobit bolesti hlavy, deprese, nespavost, únavu, obezitu, závratě a poruchy paměti.
Kromě potravin se nachází i v potravinových doplňcích nebo lécích, pozor si dejte zejména na šumivé tablety.
Glutamát sodný (E621) je syntetická látka odvozená od přírodního glutamanu vyskytujícího se v řasách. Ačkoliv jeho škodlivost v běžném množství nebyla prokázána, existují lidé, kteří reagují na jeho příjem rozvojem alergické reakce, která se projeví jako bolest hlavy, malátnost a pocení. Glutamát navíc obsahuje větší množství sodíku, proto by ho děti měly vynechat. Chuť pokrmů můžete zvýraznit směsí bylinek.

Nejen dětem ale i dospělým nesvědčí používání stimulantů. Ty sice přechodně zvýší výkon, ale na přechodnou dobu, vzniká energetický dluh. Ovlivňují chování, souvisí s hyperaktivitou a poruchou spánku a soustředění.
Stimulanty bývají také často sladké. Používání bílého rafinovaného cukru taktéž ovlivňuje funkci mozku a chování. Cukr totiž vstupuje do syntézy mozkových přenašečů, snižuje hladinu B vitamínu a hořčíku.
Molekuly glukosy způsobují změny buněk a vzniká zánětlivá reakce. Děti s nadměrným příjmem cukru jsou nesoustředěné a hyperaktivní, v dlouhodobém horizontu mohou vznikat i deprese.
Vyhýbejte se rychlým cukrům, kolísání hladiny glykémie. Dávejte přednost přirozeně se vyskytujícím cukrům.

A co lepek?
Některé zdroje uvádějí jeho vliv na zvýšenou zánětlivou reakci a rozvoj únavy, brnění končetin, poruchy soustředění a deprese.
Dávejte si pozor na skrytý lepek v trvanlivých potravinách, dávejte přednost kváskovému pečivu, zkoušejte různé bezlepkové mouky – pohankovou, kukuřičnou, rýžovou apod.

Spousta potravin je obohacená o vitamíny. Ač by se to mohlo zdát jako plus, je lepší dodávat vitamíny přirozenou formou.  Umělé vitamíny ovlivňují vstřebávání těch přírodních, navíc by mohlo dojít i k „předávkování“. Umělé kojenecké mléko obsahuje vitamín D, proto upravte jeho přísun. Taktéž jsou některé potraviny fortifikované o kyselinu listovou. Nadměrný příjem kyseliny listové bývá dáván do souvislostí s tumory střev.

A hlavně se během jídla vyhněte stresu a vychutnávejte si ho J
Během stresu si uvolňuje kortizol, který má v dlouhodobém horizontu negativní vliv na paměť a psychiku.
V příštím díle se zaměříme na potraviny pro mozek prospěšné.





Žádné komentáře:

Okomentovat