Děti mají velikou schopnost učení, spojovaní vědomostí a
tvorby nových synapsí.
Rodí se s velkým množstvím neuronů, které jsou připravené
se tvarovat a vyvíjet. Učení a vývoj mozku začíná však už v období
těhotenství.
Události a výživa v těhotenství a raném věku mohou
mozek vašeho dítěte ovlivnit.
Děti mají nevyvinutou hematoencefalickou
bariéru, která brání přestupu škodlivých látek z krve do mozku, proto
jsou více ohrožené chemickými látkami v prostředí.
V normálním stavu přes ni projdou jen některé látky:
voda, kyslík, CO2, NH3, etanol, aminokyseliny, glukosa, lipofilní (v tucích
rozpustné) substance jako jsou steroidní hormony.
V prvním díle se podíváme na to, čemu byste se měli
vyhýbat.
Snažte se omezit vliv toxických látek z okolního
prostředí.
Ze širokého spektra si zmíníme některé.
Těžké kovy jako rtuť
a olovo mohou působit akutní otravy, ale většinou se postupně ukládají
v mozku a mohou vést k chronickým nemocem. Rtuťové teploměry se dnes
již tolik nepoužívají, ženy, které jsou těhotné nebo kojí, by si neměly nechat
aplikovat nebo měnit amalgámové plomby.
Zajímejte se o zdroj vody v místě, kde bydlíte, zdali
tam není staré potrubí, které by mohly uvolňovat olovo.
V určitých plastech se vyskytují ftaláty, které slouží jako změkčovadla. Nalézt je můžete i
v kosmetice. Protože jsou rozpustné v tucích, mohou přecházet i do
tučných potravin.
Dále v plastech často najdete bisfenol.
Používání těchto látek může vyvolat neurovývojové poruchy,
ADHD, dále ovlivní hormonální soustavu a zasahuje do vývoje plodu.
Zkuste nahradit plastové obaly skleněnými a nakupovat
výrobky s logem BPA free.
Pesticidy jsou
širokou skupinou látek hubení škůdců. Mohou mít vliv na vznik leukémií a jsou
neurotoxické. Při výběru ovoce a zeleniny dejte přednost těm neošetřeným.
V dnešní době hojně rozšířený glyfosát (Roundup) působí
neurotoxicky na vývoj plodu, bývá spojován s výskytem autismu.
Ptáte se jaké potraviny
omezit?
Děti by neměla kvůli nedokonalé hematoencefalické bariéře
jíst výrobky s glutamátem nebo aspartamem. Ty patří mezi
neurotransmitery a jejich zvýšený příjem vede k excitaci buněk a
postupnému zániku neuronů. Dále ovlivňují hormonální rovnováhu a brání vstupu
glukosy do buněk, což vede k únavě.
Aspartam (původně
vyvinutý jako bojová látka) je umělé sladidlo a bývá skrytý ve spoustě
trvanlivých potravin. Hledejte ho také pod označením E951. V těle se
rozkládá na metanol, který působí negativně na nervy. Může způsobit bolesti
hlavy, deprese, nespavost, únavu, obezitu, závratě a poruchy paměti.
Kromě potravin se nachází i v potravinových doplňcích
nebo lécích, pozor si dejte zejména na šumivé tablety.
Glutamát sodný (E621)
je syntetická látka odvozená od přírodního glutamanu vyskytujícího se
v řasách. Ačkoliv jeho škodlivost v běžném množství nebyla prokázána,
existují lidé, kteří reagují na jeho příjem rozvojem alergické reakce, která se
projeví jako bolest hlavy, malátnost a pocení. Glutamát navíc obsahuje větší
množství sodíku, proto by ho děti měly vynechat. Chuť pokrmů můžete zvýraznit
směsí bylinek.
Nejen dětem ale i dospělým nesvědčí používání stimulantů. Ty sice přechodně zvýší
výkon, ale na přechodnou dobu, vzniká energetický dluh. Ovlivňují chování,
souvisí s hyperaktivitou a poruchou spánku a soustředění.
Stimulanty bývají také často sladké. Používání bílého rafinovaného cukru taktéž ovlivňuje
funkci mozku a chování. Cukr totiž vstupuje do syntézy mozkových přenašečů,
snižuje hladinu B vitamínu a hořčíku.
Molekuly glukosy způsobují změny buněk a vzniká zánětlivá
reakce. Děti s nadměrným příjmem cukru jsou nesoustředěné a hyperaktivní,
v dlouhodobém horizontu mohou vznikat i deprese.
Vyhýbejte se rychlým cukrům, kolísání hladiny glykémie.
Dávejte přednost přirozeně se vyskytujícím cukrům.
A co lepek?
Některé zdroje uvádějí jeho vliv na zvýšenou zánětlivou
reakci a rozvoj únavy, brnění končetin, poruchy soustředění a deprese.
Dávejte si pozor na skrytý lepek v trvanlivých
potravinách, dávejte přednost kváskovému pečivu, zkoušejte různé bezlepkové
mouky – pohankovou, kukuřičnou, rýžovou apod.
Spousta potravin je obohacená o vitamíny. Ač by se to mohlo zdát jako plus, je lepší dodávat
vitamíny přirozenou formou. Umělé
vitamíny ovlivňují vstřebávání těch přírodních, navíc by mohlo dojít i k
„předávkování“. Umělé kojenecké mléko obsahuje vitamín D, proto upravte jeho
přísun. Taktéž jsou některé potraviny fortifikované o kyselinu listovou.
Nadměrný příjem kyseliny listové bývá dáván do souvislostí s tumory střev.
A hlavně se během jídla vyhněte stresu a vychutnávejte si ho J
Během stresu si uvolňuje kortizol, který má
v dlouhodobém horizontu negativní vliv na paměť a psychiku.
Žádné komentáře:
Okomentovat