středa 11. května 2016

A kam se odstěhoval hliník?


Zapomenout nesmíme na hliník, který je poslední dobou diskutovaný.
Vyskytuje se v široké škále sloučenin, z nichž některé jsou více a některé méně toxické.
Je součástí antacid – léků proti překyselení žaludku a také se skrývá v potravinových aditivech.

Prostupuje přes hematoencefalickou bariéru a také skrz placentu.
Převážně se vstřebává v trávicím traktu, kde je vychytáván různými molekulami, se kterými tvoří komplexy. Přes kůži přestupuje malé množství, které u dětí není zanedbatelné.
Je-li množství hliníku v potravě vyšší, zachytávající molekuly již nestačí a hliník se začne vstřebávat. 
Hlavním místem ukládání jsou kosti a nervová soustava. V CNS pak vyvolává encefalopatii podobnou Alzheimerově chorobě a narušuje neurotransmiterový systém. Z mozku se pak velmi pomalu odbourává, poločas vyloučení byl spočítaný na sedm roků.

Zajímavé je, že v přírodě se hliník více vyskytuje v rostlinné než živočišné potravě, vyšší množství obsahují čajové listy. Větší množství nalezneme i v kakau.
Hliník se vstřebává do mateřského mléka, větší množství ale bylo nalezeno v dětských výživách a sójových výrobcích.
Kyselé potraviny zvyšují uvolňování hliníku z nádob.

Z těla se vylučuje ledvinami, proto jsou ohrožení lidé se sníženou funkcí.
Nádobí jako zdroj hliníku je již dnes na ústupu, dále ho najdeme v antiperspirantech (chlorid hlinitý), v opalovacích krémech i v těch pro děti, antacidech a diskutovaných vakcínách.

Jak omezit příjem hliníku? Studujte obsah potravin, jeho sloučeniny se přidávají do rýže, soli, plátkových sýrů a jiných.
Omezte používání kosmetiky s obsahem hliníku, zejména u dětí, neaplikujte je na poraněnou kůži.
Dbejte na pitný režim, minerální vody s obsahem křemíku mohou zvyšovat vylučování hliníku z těla, lze pít roztoky s křemelinou, u dětí i novorozenců se doporučuje Enterosgel. Křemičitany se vyskytují i v bylinkách, doporučován je čaj z přesličky.

Rozpustnost hliníku se zvyšuje v přítomnosti fluoridových iontů, které spolu tvoří komplexy a ty zasahují do rovnováhy hormonů a neurotransmiterů. Fluorid usnadňuje přestup hliníku do mozku.
Ve vyšší koncentraci je nalézán v šišince, která ovlivňuje cyklus spánek a bdění.
Fluor je používán jako prevence zubního kazu v pastách, tabletkách, fluoriduje se voda.
Předávkování může vyvolat neuropsychické potíže jako porucha řeči, vidění, paměti, bolesti svalů, syndrom neklidných nohou, migréna a poruchy vědomí.
Jak snížit tuto zátěž?
Dětem nedávejte fluoridové pasty, polykají je a větší množství se dostane do trávicí soustavy. Doporučuji filtry vody. Omezte nakupování obohacených potravin, například sůl a hotových potravin.


1 komentář:

  1. Vzhledem k dotazům na rozdíly mezi jednotlivými sloučeninami hliníku se v některém z příštích článků na toto téma zaměřím.

    OdpovědětVymazat