Jsou dny jako tyto horké letní, kdy mám chuť jen na ovoce.
To ne vždy zasytí, proto připravuji "kaši".
Do mixéru dám nejdříve namlet semínka - mix lněného a dýňového.
Když je vytvořený prášek, přidám na menší otáčky ovoce. Jako
základ používám banány a doplním vždy něco pro barvu a chuť, naposledy to byly borůvky.
Někdy ještě ke konci přihodím hrst chia semínek, které ji ještě dohustí.
Ze zkušeností je tam dávám později, několikrát se mi stalo, že zhořkla.
Výhodou semínek je to, že vytvoří kašovitou konzistenci, navíc
obsahují zdravé omega3-nenasycené
mastné kyseliny.
Nejen dětem tato rychlokaše moc chutná :-)
Lněné semínko je výhodné připravovat čerstvé, pokud ho namelete moc
brzy, dochází k oxidaci a ztrátě prospěšných látek. Jeho rozdrcením tyto látky
zpřístupníte a lépe je vstřebáte.
Proč si zasluhuje takovou pozornost?
Kromě už zmiňovaných mastných kyselin obsahuje velké množství
proteinů, spoustu antioxidantů, vlákninu a také ligniny, které ovlivňují
metabolismus, regulují tak tělesnou hmotnost a snižují riziko některých chorob,
jako je cukrovka a cévní onemocnění.
U dětí pomáhá díky obsahu mastných kyselin rozvoji nervové
soustavy.
V poslední fázi těhotenství je doporučováno pro změkčení porodních
cest.
Chia semínka obsahují vysoké množství železa, v kombinaci s vitamínem C z ovoce se zvýší jeho využitelnost.
Dobrý den, super tip, děkuji! Mohu se k tomu zeptat, jak zacházíte se semínky? Používáte je rovnou z pytlíku nebo je operete a před konzumací tepelně zpracováváte? Moc děkuji a zdravím!
OdpovědětVymazatJsem ráda, že se Vás recept oslovil. Běžně semínka a oříšky namáčím, ale co se týče lnu a chia, tam je dávám přímo ze sáčku, po namočení by vznikl gel, který by bránil dobrému promíchání. Aktivní gel vznikne, když se prášek namíchá do ovocné směsi. Jen je lepší semínka míchat těsně před použitím, aby nezoxidovala. Tepelně je neupravuji, aby nedošlo k znehodnocení výživových hodnot. S výjimkou mandlí a a kešu, ty si jednou za čas upražíme :-) Hezký večer.
VymazatDobrý den, vypadá zajímavě, určitě vyzkouším. Jaký je poměr surovin, prosím? Děkuji
OdpovědětVymazatJsem ráda, že Vás recept zaujal:-) Moje recepty jsou dělané od oka, výhodou je, že vždy můžete nějakou surovinu přidat podle chuti. Na tuhle kaši jsem použila asi 3-4 lžíce lněného semínka, cca 5 banánů a hrst borůvek. Obecně nejdřív rozemelu len a potom podle oka přidávám :-) Doufám, že Vám bude chutnat!
Vymazat