pondělí 11. července 2016

Borůvková rychlokaše




Jsou dny jako tyto horké letní, kdy mám chuť jen na ovoce.
To ne vždy zasytí, proto připravuji "kaši".

Do mixéru dám nejdříve namlet semínka - mix lněného a dýňového.
Když je vytvořený prášek, přidám na menší otáčky ovoce. Jako základ používám banány a doplním vždy něco pro barvu a chuť, naposledy to byly borůvky. 
Někdy ještě ke konci přihodím hrst chia semínek, které ji ještě dohustí. Ze zkušeností je tam dávám později, několikrát se mi stalo, že zhořkla.
Výhodou semínek je to, že vytvoří kašovitou konzistenci, navíc obsahují zdravé omega3-nenasycené mastné kyseliny.

Nejen dětem tato rychlokaše  moc chutná :-)

Lněné semínko je výhodné připravovat čerstvé, pokud ho namelete moc brzy, dochází k oxidaci a ztrátě prospěšných látek. Jeho rozdrcením tyto látky zpřístupníte a lépe je vstřebáte.
Proč si zasluhuje takovou pozornost?
Kromě už zmiňovaných mastných kyselin obsahuje velké množství proteinů, spoustu antioxidantů, vlákninu a také ligniny, které ovlivňují metabolismus, regulují tak tělesnou hmotnost a snižují riziko některých chorob, jako je cukrovka a cévní onemocnění.
U dětí pomáhá díky obsahu mastných kyselin rozvoji nervové soustavy.
V poslední fázi těhotenství je doporučováno pro změkčení porodních cest.

Chia semínka obsahují vysoké množství železa, v kombinaci s vitamínem C z ovoce se zvýší jeho využitelnost.

4 komentáře:

  1. Dobrý den, super tip, děkuji! Mohu se k tomu zeptat, jak zacházíte se semínky? Používáte je rovnou z pytlíku nebo je operete a před konzumací tepelně zpracováváte? Moc děkuji a zdravím!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že se Vás recept oslovil. Běžně semínka a oříšky namáčím, ale co se týče lnu a chia, tam je dávám přímo ze sáčku, po namočení by vznikl gel, který by bránil dobrému promíchání. Aktivní gel vznikne, když se prášek namíchá do ovocné směsi. Jen je lepší semínka míchat těsně před použitím, aby nezoxidovala. Tepelně je neupravuji, aby nedošlo k znehodnocení výživových hodnot. S výjimkou mandlí a a kešu, ty si jednou za čas upražíme :-) Hezký večer.

      Vymazat
  2. Dobrý den, vypadá zajímavě, určitě vyzkouším. Jaký je poměr surovin, prosím? Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že Vás recept zaujal:-) Moje recepty jsou dělané od oka, výhodou je, že vždy můžete nějakou surovinu přidat podle chuti. Na tuhle kaši jsem použila asi 3-4 lžíce lněného semínka, cca 5 banánů a hrst borůvek. Obecně nejdřív rozemelu len a potom podle oka přidávám :-) Doufám, že Vám bude chutnat!

      Vymazat